Review Her & Elysium

De film Her van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation) is een verrassend utopisch beeld van de ‘not so distant future’. Het is een liefdesverhaal over boy meets operating system en het is bepaald geen geeky cyber science fictionfilm à la Blade Runner waar het permanent donker en regenachtig is.

HER

Her speelt zich af in een stad waar de zon altijd schijnt. Tegen de prachtige skyline - aangedikt met een flink aantal Shanghai-torens -, zijn mensen rijk en gelukkig en computers maken hun leven comfortabel. De stad heeft een metrostelsel met bullet treinen die door de verlaten bergen tot op het strand rijden, overal liggen de walkways van Shanghai en voor het betoverende station is het Himalayas Center van Arata Isozaki treffend ge’cast’. Er is geen auto te bekennen en de openbare ruimte ziet er dan ook kaal en clean uit. En iedereen is natuurlijk blank, gezond, happy en tussen de 30 en 40 jaar oud.
Apartement van de hoofdrolspeler
De wereld van Her lijkt een private stad voor de urbane espressodrinkers, een soort Google campus in het kwadraat. Waar al die andere mensen zich dan bevinden, doet er voor het liefdesverhaal niet toe, maar omdat de film zo’n bewust gestileerd toekomstbeeld schetst, vraag je je toch af wat er met die strenge leefstijl-selectie bedoeld wordt.

Het is daarom interessant de film Her als counterpart van een andere recente science fictionfilm Elysium te zien en bij voorkeur ook na elkaar te bekijken. De regisseur Neill Blomkamp werd bekend van zijn verrassende District 9 dat zich afspeelt in een Zuid-Afrikaans township voor aliens. In zijn tweede film Elysium is de hele aarde inmiddels een grote township geworden met bijbehorende sweatshops en fabrieken, feitelijk één grote derde wereld, passend opgenomen rond een grote afvalberg van Mexico City De relatie tussen mens en computer is er bepaald niet aangenaam en de steden zijn verstoken van basale zorg, veiligheid of rechtvaardigheid, laat staan comfort.
De aarde in Elysium
In ruimtestation Elysium
De rijken hebben zich afgezonderd in het ruimtestation Elysium, een kruising tussen een comfortabele suburb en een hightech campus. Daar is uiteraard wel de nodige zorg, veiligheid en respect, redenen waarom veel aardbewoners wanhopig naar dat ruimtestation proberen te reizen. Elysium is een klassiek battle-to survive verhaal. Wat al die rijke mensen op het vredige ruimtestation doen doet er voor het verhaal niet toe. En daarom is Her zo’n aardige aanvulling op deze film: als je het liefdesverhaal van Her op het ruimtestation Elysium projecteert, zie je een inspirerende en complete toekomst vol architectuur gecombineerd met heftige maatschappelijke opgaven.
1
2 
3