Tien jaar Urban TV Guide

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Urban TV-guide volgt hier een speciale Urban TV-zendergids voor de beste online uitzendingen van het decennium 2006-2016.

1 nederlands landschap

Adriaan Geuze wijst de plannen in de diepe polders aan in 'New Orleans in de polder'.
Als er één onderwerp is waar we geen genoeg van krijgen, dan is het wel de verkwanseling van Neerlands landschap. Tien jaar geleden klaagde Adriaan Geuze in 'New Orleans in de polder' (VPRO Tegenlicht, 2006) over het volbouwen van diepe polders. Inmiddels is er naast het geklaag ook een tegenstroom van adembenemende schoonheid op gang gekomen: Nederland van Boven en het nog leukere Onzichtbaar Nederland (tip: zet het geluid uit) en De Nieuwe Wildernis (tip: zet het geluid hard) oogsten aanzienlijk meer publiek succes met het tonen van de sublieme schoonheid van het landschap.

2 tegenlicht | de duurzame stad

In 2007 zorgt de Tegenlicht-uitzending Afval = Voedsel (VPRO, 2007) over het Cradle to Cradle principe voor een heuse Nederlandse hype in ontwerpland. De praktijk is weerbarstiger dan geschetst, en dat geldt wel vaker bij de optimistische uitzendingen van Tegenlicht. Kijk ook nog even naar de uitzending Power to the People (VPRO, 2012): over duurzame energie op lokaal niveau, en naar architect Thomas Rau over het einde van bezit.

3 de canvasconnectie

Al enige jaren laat CANVAS kunstenaars bladeren door een dik boek met prenten van kunstenaars die dat jaar in musea en op podia in de belangstelling staan. Zij wijzen daarin een tiental kunstenaars aan die hen inspireren. Een simpele en inspirerende TV- formule. De uitzendingen zijn in Nederland niet online terug te zien, maar van Canvasconnectie Atelier Bow-Wow (CANVAS, 2015) is een prachtig online verhaal gemaakt. In het komend voorjaar zijn uitzendingen te verwachten met onder andere . Blader hier terug door het prachtige dikke boek van voorjaar 2016 met onder andere Joep van Lieshout en architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh.
Pagina's uit het boek van de Canvasconnectie

4 al jazeera | de gewelddadige stad

Ondertussen in het Midden-Oosten zijn er boeiende documentaires over de wijze waarop het Palestina-Israël conflict in stedenbouw wordt uitgevochten. The Architecture of Violence (Al Jazeera, 2014), is onderdeel van de serie Rebel Architecture die in 2015 door Canvas werd uitgezonden. Een bijzondere online interactieve site, waar ARTE een uitzending aan wijdde is Gaza/Sderot, life in spite of everything (ARTE, 2009), over het leven aan beide zijden van de muur. Rawabi, de beloofde Palestijnse stad (VPRO, 2012) is de duurzame geplande nederzetting aan Palestijnse kant, de woningen worden nu verkocht, en tegelijkertijd door Israël juridisch aangevochten.

5 de krimpzender

Als de regio op TV komt is dat de afgelopen jaren vooral over krimp geweest. Hoe staat het inmiddels met het geredde sloopdorp Ganzedijk (NPO Zembla, 2009), hoe wel vaart de Blauwe Stad? (VPRO Andere Tijden, 2012) en hoe is Kerkrade (Ver weg van Den Haag, RKK Kruispunt, 2014) opgeknapt met het ontmoetingscentrum?

6 de bouwkrimi

De uitzending over de Bouwfraude (Zembla, 2001) was al een paar jaar voor de Urban TV Guide, maar deze staat gelukkig nog steeds online. In 2012 verraste het programma De Slag om Nederland (VPRO, 2012) met de goede openingsaflevering over de verhuizing van hoofdkantoor KPMG. Beide verreweg de beste bouwkrimi's van Nederland.
Crimescene KPMG

7 andere tijden

Favoriet geschiedenisprogramma met af en toe een uitzending over huisvesting of ruimtelijke ordening. Kijk bv. nog eens naar de uitzending over Lelystad (NTR/VPRO, 2010), over de Rotterdamse Lijnbaan (NTR/VPRO, 2015) en over Woningnood (NTR/VPRO 2011). 
De Lijnbaan van Rotterdam

8 de betrokken zender

Geen twijfelvragen over wie de stad bestuurt, die stad is van ons. In de jaren zeventig wisten we dat. Zie de documentaire Die stad was van ons (Joost Seelen, 1996) en het portret van politicus Jan Schaeffer (Brandpunt/Profiel, 2006) en kijk ook naar de aandoenlijke revival van zelfbouw en communities in Youtopia (VPRO Tegenlicht, 2013).
Die stad was van ons.

9 are you ready for your avrotros close-up?

Avrotros is de architectuurzender bij uitstek en zendt tot in het schier oneindige buitenlandse architectenmonografieën uit. Er staan nu 14 mooie documentaires online van Eileen Gray tot Norman Foster (Avrotros, 2013). 
Norman Foster in 'How much does your building weigh, Mr. Foster?'
1
2